De eerste stap naar de oplossing van een bepaald probleem is erkennen dat er een probleem is. Dit klinkt misschien logisch, maar het zal je verbazen hoeveel patiënten ik zie met ernstige pijnklachten ontstaan door alle waarschuwingssignalen, die tot dit punt hebben geleid, te negeren.
Wat zijn enkele waarschuwingssignalen?
- Stijfheid (vooral s ’morgens).
- Af en toe een stekende pijn.
- Episodes van pijn die een paar dagen duurt en dan weer verdwijnt.
- Zwakte, vermoeidheid of functieverlies.
- Periodes van veel stress, hetzij emotioneel, mentaal of fysiek.
- Te weinig beweging of een verkeerde houding.
- Onverwerkt trauma.
Natuurlijk zijn er nog meer signalen maar deze zie ik het vaakst.
Het zit in onze menselijke natuur om bij fysieke klachten eerst even af te wachten hoe het verloopt in plaats van het probleem direct aan te pakken. Dit lijkt logisch, want we hebben maar een beperkte hoeveelheid energie gedurende de dag. En als een probleem zichzelf oplost binnen een redelijke tijd waarom zouden we er dan energie aan verspillen? Vooral wanneer we nog belangrijker dingen te doen hebben? Het probleem met dit gedragspatroon is echter dat, wanneer je het te vaak doet, het uiteindelijk kan leiden tot een slechte gewoonte van zelfverwaarlozing.
Onthoud dit: ons lichaam laat zich niet negeren!
Ons lichaam probeert ons met die klachten en pijntjes een verhaal te vertellen. De ene keer is het een kort en mild verhaal bijvoorbeeld je moet zorgen voor wat meer nachtrust zodat je je wat energieker voelt gedurende de dag. De andere keer is het verhaal serieuzer van toon bijvoorbeeld als je doorgaat met op deze manier te werken loop je het risico op chronische hoofdpijn of zelfs een burn-out.
Rumi, een beroemde Perzische dichter uit de 13e eeuw zei ooit “de wond is de plaats waar het licht binnenkomt”.
Alleen al het besef en de erkenning van je pijn is een kans om het licht van de genezing binnen te laten. Dit kan betekenen dat je aan jezelf moet gaan werken, wat niet altijd gemakkelijk is. In feite lijkt het misschien gemakkelijker om vast te houden aan de bekende, voorspelbare fysieke pijn dan om de problemen onder ogen te zien die tot deze pijn leiden.
Vraag jezelf eens af wat je lichaam jou vertelt, ook al zegt het misschien alleen maar dat je ouder wordt en beter voor jezelf moet gaan zorgen. Als we eenmaal de boodschap van ons lichaam kennen is het gemakkelijker om te weten welk soort hulp we nodig hebben en wat we moeten doen om ons beter te voelen.
Gezondheid!
Rob Philippo DC.