Drie ongelukkige patiënten

Afgelopen december behandelde ik patiënten van wie er drie in het bijzonder niet erg blij met me waren. Ik had ze alle drie langer dan een jaar niet gezien. Eén had ik al langer dan twee jaar niet gezien. Ze kwamen alle drie binnen met zoveel pijn dat ze niet meer normaal konden functioneren. Toen ik hun vroeg wat er gebeurd was, reageerden ze alle drie met een soortgelijk antwoord: “Het gebeurde gewoon! Alles ging goed tot het mis ging.”
Dit was tevens de reden, legden ze uit, dat ze niet eerder waren gekomen. Waarom zou je ten slotte naar je chiropractor gaan, redeneerden ze, als je geen pijn voelt of probleem hebt?
Op dit punt aangekomen legde ik hen uit dat pijn in de rug, de nek, het hoofd, of waar dan ook in het lichaam zelden “gewoon gebeurde”, met uitzondering van pijn veroorzaakt door ongelukken of trauma’s. Dat ze al maanden een subluxatie of blokkering in hun wervelkolom hadden die ze niet voelden of die ze nog steeds konden negeren, tot het te veel werd voor hun lichaam en ze een pijnaanval kregen. En dat als ze gewoon om de paar maanden voor controle waren langsgekomen, de kans op een terugval als deze veel kleiner zou zijn geweest.
Nu begon ik ze alle drie te irriteren. Ze vonden allen dat ik niet genoeg benadrukt had hoe belangrijk die periodieke controles om grote problemen te voorkomen. Had ik dat wel gedaan, dan waren ze eerder gekomen en hadden ze waarschijnlijk de pijn kunnen vermijden die ze nu voelden.
Ze hadden gelijk.
Om het goed te maken met hen en iedere andere patiënt bij wie ik de kans gemist heb uit te leggen hoe belangrijk periodieke controles zijn, geef ik je nu belangrijke redenen daarvoor.
Met mijn verontschuldigingen draag ik dit artikel op aan mevrouw B., mevrouw van de H. en de heer S.

Tien belangrijke redenen om je chiropractor op te zoeken voor een periodieke controle:
1. Omdat als je iedere keer wacht tot je wervelkolom beschadigd is (pijn doet) voordat je naar een chiropractor gaat is het dezelfde als je wacht tot je gaatjes in je tanden krijgt voordat je gaat poetsen! Maar tegenwoordig kun je altijd nieuwe tanden krijgen. Maar je rug…?
2. Omdat het van levensbelang is voor je gezondheid dat je hersens en je lichaam storingsvrij kunnen communiceren via je zenuwstelsel (wervelkolom). Door vrij van subluxaties (blokkeringen) te blijven, behoud je deze communicatie.
3. Omdat het negeren van je lichaam geen manier van leven is. Vraag het maar eens aan oudere mensen die dit hun leven lang deden, en die nu bijna altijd pijn lijden.
4. Omdat, als jij geen verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid, wie doet dat dan wel?
5. Omdat pijn in de rug, de nek, het hoofd, of waar dan ook in het lichaam zelden “gewoon gebeurt”, met uitzondering van pijn veroorzaakt door ongelukken of trauma’s. Vaak zit er een blokkering of subluxatie in je wervelkolom die je niet voelt totdat serieuzere problemen zich ontwikkelen.
6. Omdat verscheidene wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen die een chiropractor bezoeken gezonder zijn dan de gemiddelde mens en daardoor minder geld uitgeven aan gezondheidszorg.
7. Omdat het vergoed wordt door jouw aanvullende verzekering.
8. Omdat regelmatig gebruik van pijnstillers levensgevaarlijk en verslavend kunnen zijn (in de V.S. gaan er meer dan 17,000 mensen per jaar dood en 108,000 liggen daardoor in het ziekenhuis door gebruik van “veilige” pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen, diclofenac, enz.). Het onderdrukt alleen maar jouw symptomen terwijl er meer beschadigingen ontstaan.
9. Omdat jouw kinderen leren meer van wat je doet dan wat je zegt. Als je voor jezelf goed zorgt, leren de kinderen ook het belang van zelfzorg. Vraag maar aan jezelf, “Hoe hebben mijn eigen ouders voor zichzelf gezorgd en wat heb ik daarvan geleerd? Wil ik het zelfde patroon volgen?”
10. Omdat je het waard bent!

Natuurlijk ben ik er voor je wanneer je pijn lijdt! Maak alleen alsjeblieft niet de vergissing te denken dat je geld of tijd kunt besparen door je chiropractor alleen te zien wanneer je pijn hebt. Wanneer je dat doet, is dat als op een euro gaan staan zodat je een dubbeltje van de grond kunt pakken!