Veel gestelde vragen

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die ontstaan is in 1895 en nu bekendheid geniet over de gehele wereld. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord “cheiros”: hand en “pratto”: beoefenen. Het betekent dus: “Met de hand beoefenen”.

De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de “Vader van de geneeskunde”, namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er, zo stelde D.D. Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen de zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren.

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling.

Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Tevens kunnen huilbaby’s en klachten als bedplassen bij kinderen in veel gevallen met succes behandeld worden. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.

Omdat de organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij “vagere klachten” zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.
Chiropractie en Manuele therapie zijn specialisaties die tot de fysiotherapie behoren en daarop een evidente verdieping vormen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Een chiropractor is een manueel therapeut die bovendien een opleiding tot geneeskundige heeft gevolgd.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft in 2005 de regels voor de opleiding en de veiligheid van chiropractie vastgelegd en gesteld:
- Chiropractic is one of the most popularly used forms of manual therapie.
- (Chiropractie is één van de meest verbreide vormen van manuele therapie)
Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig.
Onze tarieven vanaf 1 januari 2022 zijn:
VolwassenenKinderen t/m 12 jaar
Eerste consult€ 70,00€ 40,00
Vervolgconsult€ 55,00€ 35,00
Na de behandeling moet u het consult direct afrekenen. Dit kan contant, maar ook met de PIN-pas.
De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de behandeling volledig of voor een deel. Dit is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij en hoe uitgebreid u bent verzekerd. Door een aantal verzekeraars is een maximum gesteld aan het bedrag dat u jaarlijks krijgt vergoed voor alternatieve geneeswijzen.

Voor de exacte informatie verwijzen wij naar de voorwaarden in uw eigen polis.

Klik voor een globaal overzicht van de vergoedingen voor chiropractie in 2024. Overzicht vergoedingen van voorgaand jaar: 2023.
Nee, het per 2008 ingevoerde eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de dekking van de basisverzekering valt, en dus niet voor zorg die op een aanvullende verzekering is gedekt.