Help jezelf te genezen

Onlangs behandelde ik een dierbare vriendin van mij wiens rug haar weer problemen gaf. Ik ken haar goed genoeg om te weten dat ze alleen komt als de pijn zo erg is dat ze niet meer weet wat ze anders nog moet doen. Na de behandeling stelde ik haar voor om een nieuwe afspraak te maken om haar probleem onder controle te houden en niet te wachten tot de pijn ondragelijk wordt.

Haar reactie was er een die ik vaak hoor.

Zij vond, net als veel mensen, dat haar lichaam zichzelf moest kunnen genezen. Het voelde voor haar als een persoonlijk falen wanneer ze afhankelijk werd van behandelingen, zoals chiropractie, om te kunnen herstellen. Echter, het probleem met deze manier van denken is dat men de aard van chronische problemen niet herkent. Die zijn namelijk ………….chronisch.

Of zoals we in het Engels zeggen “persistant problems require persistent solutions”

Ik wees haar erop dat, na jaren van rugpijn die steeds erger werd, haar lichaam nu niet meer in staat was om op eigen kracht te genezen. Ze had hulp van buitenaf nodig om haar lichaam in de best mogelijke conditie te houden. Op die manier hoefde haar lichaam haar niet steeds een (pijnlijke) waarschuwing te sturen om haar te laten weten dat er iets mis was.

In werkelijkheid gaat het bij een chiropractische behandeling niet zozeer over het direct genezen van de pijn maar vooral over het verwijderen van de blokkades die voorkomen dat zelfgenezing plaatsvindt.

Met andere woorden, de behandeling stelt het lichaam in staat zichzelf te genezen. En dat is wat ze op de eerste plaats wou.

Met dit nieuwe inzicht werd er een nieuwe afspraak gemaakt voor een paar maanden later zodat ze het zelfherstellende vermogen van haar lichaam kon blijven ondersteunen.

Gezondheid!

Rob Philippo.