Fibromyalgie

Bijna 15% van de patiënten die ik dagelijks zie hebben voorheen een diagnose gehad van Fibromyalgisch Syndroom: FMS.

Voor hen die nog niet gehoord hebben van FMS: het is een ziekte die in de eerste plaats gekarakteriseerd wordt door wijdverspreide pijn in het hele lichaam en constante vermoeidheid. Er zijn meer vrouwen dan mannen aangedaan door FMS en het komt voor in alle leeftijdscategorieën.

Om een idee te krijgen van wat het is om FMS te hebben: denk eens terug aan de laatste keer dat u flink griep had, alle spieren kraken van de pijn en alle energie lijkt via uw voeten weg te lekken. Stel u nu eens voor voortdurend zo te moeten leven. Naast de constante pijn en vermoeidheid spreken veel FMS patiënten ook over moeilijkheden met de ingewanden en de spijsvertering, slaapproblemen, gevoeligheden van de huid, koud-weer-intolerantie, allergieën, duizeligheid en tal van andere problemen.
Vaak verergert de toestand door de voorgeschreven medicatie die bedoeld zijn om de symptomen te verlichten.

Tot een paar jaar geleden had iemand ‘geluk’ als hij of zij de juiste diagnose van FMS kreeg. De meeste patiënten echter kregen van hun arts te horen dat hun symptomen ‘tussen de oren’ zaten en kregen vaak antidepressiva voorgeschreven. Natuurlijk was zo’n diagnose zowel beledigend als onprofessioneel en het negeerde de overweldigende hoeveelheid onderzoek naar het ontstaan van FMS. De laatste paar jaar zijn veel van diezelfde artsen noodgedwongen het bestaan van fibromyalgie gaan onderkennen maar vertellen hun patiënten nu dat ze ‘ermee moeten leren leven’. Onder deze behandelaars bevinden zich niet alleen huisartsen en specialisten, maar ook andere chiropractoren. Zo wordt de ene belediging ingeruild voor de andere.

Voor hen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van FMS is het advies ‘ermee te leren leven’ bijna zoiets als het als patiënt leren leven met een mes tussen de ribben. Zeker, iemand met FMS zal altijd ergens een zekere mate van pijn ervaren, maar met de juiste behandeling kan er veel verbeteren aan de kwaliteit van leven.

Hoewel de oorzaak van FMS nog niet volledig bekend is, bestaan er verschillende werkzame theorieën ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Die zijn gebruikt om talloze mensen te helpen die hadden gehoord dat er niets aan te doen was. Deze theorieën omvatten bijvoorbeeld een specifiek mineraal- of vitaminegebrek, schimmelinfecties (candida), onvoldoende productie van schildklierhormonen (sub-klinische hypothyroïdie), postvirale of -bacteriologische infecties en/of -complicaties, onevenwichtigheid in serotoninegehaltes, hormoonhuishouding of een combinatie van beiden.

Omdat de traditionele gezondheidszorg beperkt succes heeft met de behandeling van FMS, zoeken veel inmiddels mensen hulp in de alternatieve hoek. Als het gaat om alternatieve geneeswijzen is het van belang om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Hoewel er veel uitstekende alternatieve artsen en praktiserend therapeuten zijn, is het veld bezaaid met mensen die uit zijn op snel veel geld verdienen aan onwetende en kwetsbare patiënten.

Met een toestand als die van de FMS moet de patiënt de volledige verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar gezondheid en zoveel mogelijk leren over de ziekte. Zo kunnen zij betere en beter gefundeerde keuzen maken in wat de beste richting van zorg voor henzelf is. Dan, en dan alleen kunnen zij hoop vinden in wat vaak als een hopeloze toestand wordt ervaren.

Gezondheid!

Robert W. Philippo, D.C.