Huilbaby’s en chiropractie

Het bestaan van een moeder en haar baby zou moeten draaien om verbondenheid, vreugde en ontdekking. Om het creëren van een warme en gelukkige omgeving voor haar nieuwe baby. Maar, zo ontdekte de familie Van Dijk, toen hun kleine Bram aan koliek bleek te lijden verdwenen alle illusies daarover als sneeuw voor de zon.

Bram woog 3,6 kilo bij zijn geboorte. Hij kreeg borstvoeding en sliep prima de eerste paar dagen van zijn leven. Hij was tevreden en gelukkig. Daarna veranderde alles.

‘Bram was veertien dagen oud toen hij begon te huilen zonder duidelijke aanleiding,’ zei zijn moeder Ester (32). ‘Hij begon in de namiddag te huilen en hield daar uren later pas mee op. De volgende dag was zelfs nog erger. Hij trok zijn beentjes op, kromde zijn rug en wilde niet stilliggen. Zelfs na het laten van een boertje bleef hij de longen uit zijn lijf schreeuwen.’

Omdat het huilen ook de dag erop aanhield, bracht Ester Bram naar de kinderarts. Die onderzocht Bram en schreef medicatie voor. Ester diende Bram de medicijnen toe, zong voor hem, wiegde hem, nam hem mee voor lange autoritten en zorgde voor een warm bad maar Bram bleef maar huilen. Dat ging zo enkele dagen door, waarbij het huilen iedere dag vroeger begon en langer aanhield.

Niets hielp. Al snel huilde Ester zelf ook.

Toen herinnerde ze zich iets wat de chiropractor haar had verteld. ‘Aan het begin van mijn zwangerschap had ik migraine,’ vertelde ze. ‘Ik wilde geen medicijnen slikken en daarom ging ik naar mijn chiropractor die mijn migraines succesvol behandelde. Tijdens een van die behandelingen vertelde hij dat hij baby’s succesvol behandelde voor pijnlijke buikkrampen, oftewel koliek.’

Ze bracht Bram naar de chiropractor. Voor de familie Van Dijk veranderde het leven bijna onmiddellijk. Twee rustige dagen volgden. Daarna werd Bram weer onrustig, dus gingen ze terug naar de chiropractor.

De chiropractor gebruikt een zachte behandeltechniek, speciaal ontwikkeld voor baby’s. Terwijl Ester de baby vasthield, behandelde de chiropractor het middelste deel van het ruggetje, alsook de tweede halswervel. Het gebied rond de tweede halswervel staat namelijk in verband met ons spijsverteringsstelsel. Dit keer maakte de behandeling een eind aan de zorgen van Ester en Bram.

De nazorgcontrole na twee maanden toonde aan dat alles nog steeds goed was met Bram. Er zijn verschillende studies geweest naar het gunstige effect van chiropractie op babykoliek. In één studie in het bijzonder had een kinderarts bij in totaal 316 kinderen koliek geconstateerd. Van die 316 baby’s waren bij meer dan 90% alle klachten opgelost binnen drie weken na het ontvangen van een chiropractische zorg.

Er bestaan diverse links tussen koliek en onze ruggengraat. Het proces van de geboorte kan de vorming van de ruggengraat aantasten, net als negen maanden opgekruld in de baarmoeder liggen dat kan.

Daarbij loopt de nervus vagus, dat wil zeggen de tiende zenuw die onze hersenen verbindt
met andere delen van het lichaam, via onze ruggengraat door naar onze
spijsverteringsorganen. Als onze ruggengraat vervormd is, worden zenuwimpulsen van de
nervus vagus belemmerd en dus wordt ook onze spijsvertering belemmerd. Andere
symptomen van koliek kunnen loopneuzen of constipatie zijn. Deze symptomen kunnen alle
reageren op behandeling.

Chiropractie draagt bij aan het herstellen van het zenuwstelsel van uw kind zodat het stelsel weer normaal functioneert. Daardoor krijgt het spijsverteringskanaal en andere, gerelateerde organen van uw kind een betere kans op het ontvangen van levensinstandhoudende energie in de vorm van de aanvoer van zenuwimpulsen vanuit de hersenen.

Het resultaat: een tevreden baby en blijere ouders.

Gezondheid!

R.W. Philippo D.C.