Een wijze les van Socrates

De bekende Griekse filosoof Socrates zei eens “wees vriendelijk, want iedereen die je ontmoet vecht een zware strijd“.

Tijdens mijn, meer dan twintig jarige, loopbaan als chiropractor heb ik gemerkt dat deze wijsheid van bijna 2500 jaar geleden nog steeds actueel is.

Veel mensen die ik ontmoet vechten een innerlijke strijd. Vaak alleen, soms met medeweten van een paar intimi. Deze strijd kan groot of klein zijn, maar gaat meestal gepaard met een zekere mate van ongemak en verdriet. De ironie is dat men zich tijdens deze privé gevechten erg alleen kan voelen en veel zelfkritiek heeft. Dit omdat men gelooft dat, wanneer men sterker zou zijn, men niet zo hoefde te lijden. Er is vaak schaamte en schuldgevoel tijdens deze innerlijke strijd en juist deze gevoelens helpen de situatie niet of maken het nog erger. Dit betekent niet dat deze innerlijke strijd altijd resulteert in een depressie of angststoornissen maar toch komt dit regelmatig voor. Wanneer we beseffen dat er veel medemensen zijn die een innerlijke strijd voeren is het vaak gemakkelijker om compassie met hen te voelen. En niet te vergeten met onszelf, want zijn wij niet de persoon die we elke dag als eerste ontmoeten als we wakker worden?

Compassie met onszelf? …….belachelijk! Mijn ouders hadden dat niet nodig dus waarom ik wel? Maar zolang we onszelf dit mededogen niet tonen zal elke genezing die we wensen – fysiek, emotioneel, of zelfs spiritueelbelemmerd worden en uiteindelijk niet vervullend zijn.

Als je dingen op de oude manier hebt geprobeerd en het heeft niet geholpen waarom zou je dan niet iets nieuws proberen. Uw gezondheid kan ervan afhangen.

Gezondheid!

Rob Philippo DC